Proč by cyklisté měli vyzkoušet kolečkové lyže?

V tomto článku se podíváme na to, proč by cyklisté měli vyzkoušet kolečkové lyže a jaké výhody jim může jejich začlenění do tréninku přinést. Od posílení svalů a zvýšení kardiovaskulární kondice až po diverzifikaci tréninkových metod a prevenci zranění. Zkrátka jízda na kolečkových lyžích může přinést cyklistům mnoho výhod, které by neměli ignorovat.

Rozmanitost pohybu jako prevence zdravotních rizik

Jedním z klíčových faktorů pro udržení zdraví a prevence zranění je rozmanitost pohybu. Cyklistika je vynikající aktivitou pro posílení svalů dolní části těla a kardiovaskulárního systému, ale vede k jednostrannému zatížení, které následně může způsobit specifické zdravotní problémy mezi které typicky patří např. Patelofemorální bolestivý syndrom (bolest vyskytující v oblasti mezi kolenní čéškou a stehenní kostí), horní zkřížený syndrom (svalová nerovnováha v oblasti krční a hrudní páteře), busrsitida sedacích hrbolů (zranění stěny burzy způsobí bolestivý zánět) a další.

Pří jízdě na kolečkových lyžích se však kromě svalů nohou zapojují také svaly zad, břicha a horní části těla, což může pomoci vyrovnat svalové dysbalance a snížit riziko přetížení. Velkou výhodou kolečkových lyží je (alespoň v porovnání se silniční cyklistikou), že vyžaduje neustálou práci hlubokého stabilizačního systému trupu a páteře (HSS), což je skupina svalů sloužící k udržení vzpřímeného postavení těla nejen ve stoje, ale i při běhu chůzi nebo sedu. Právě ochablé svaly HSS mohou způsobovat, jeden z nejčastějších problémů mezi cyklisty, a to bolesti zad.

Kolečkové lyže jsou bezesporu vhodným doplňkem k cyklistice, ale případné počáteční neúspěchy či odřeniny mohou někoho odradit. Je tedy vhodné, aby vám někdo poradil a pomohl se zvládnutím prvních krůčků. Využít můžete například zkušené trenéry z party okolo Sun sport Teamu.

 

Zlepšení flexibility a rozsahu pohybu

Častá a dlouhá jízda na kole, při nedostatečné kompenzaci, může časem vést ke zhoršení vaší flexibility, a to zejména v oblasti kyčlí a zad. V důsledku omezené flexibility dochází k přetěžování kloubů a jsou také více namáhány určité svalové skupiny. Výhodou kolečkových lyžích je, že vyžaduje větší rozsah pohybu než cyklistika, což může přispět ke zlepšení flexibility. Pravidelný trénink na kolečkových lyžích tak pomáhá udržovat svaly pružné a snižovat riziko ztuhlosti a omezení pohybu.

Zlepšení kardiovaskulární kondice a spalování kalorií

Jízda na kolečkových lyžích je intenzivní kardiovaskulární aktivitou, která může efektivně spalovat kalorie a zlepšovat celkovou fyzickou kondici. Zařazením pravidelného tréninku na kolečkových lyžích do tréninkového režimu můžete dosáhnout vyšší úrovně VO2max a zvýšit svůj výkon na kole.

Zpestření tréninku

Díky kolečkovým lyžím si můžete zpestřit pro vás již notoricky známou trasu, kterou jste na kole už jeli nespočetněkrát. Věřte, že na kolečkových lyžích to bude něco naprosto nového. Dříve či později vás touha po objevování nových tratích zavede na nová místa =). Možná si i časem vyzkoušíte nějaký ten závod, který vás zavede na zajímavá místa a potkáte se zase s jinými lidmi. Přehledný soupis všech závodů naleznete v kalendáři akcí.

Rozvoj propriocepce

Propriocepce je zjednodušeně schopnost vnímat pohyb těla v prostoru a jeho polohu. Pravidelný trénink na kolečkových lyžích vede ke zlepší propriorecepce, která je pro rozvoj koordinace nezbytná.

Vhodný doplněk v chladném počasí

Snad každý rád vyrazí na kolo, když je pěkné letní počasí a slunečno. S příchodem podzimu se však množství cyklistu na silnicích či cyklostezkách zmenšuje, jelikož ne každý jezdí rád za chladného počasí.  Pokud mezi ně patříte i vy, tak zkuste třeba kolečkové lyže. Výhodou je, že při jízdě na kolečkových lyžích zapojíte svaly celého těla, takže vám zima určitě nebude. Pokud není cyklostezka zasněžená či ledovatá, tak můžete na kolečkových lyžích jezdit klidně celou zimu.

Finanční nenáročnost

Pořízení vybavení na kolečkové lyže není nikterak dramaticky nákladné. Navíc pokud jezdíte v zimě už na běžkách, tak vám bude stačit pořídit jen samotné kolečkové lyže s vázáním, které vyjdou okolo 6 000 Kč. Širokou nabídku kolečkových lyží a vybavení najdete v našem e-shopu, kde vám i rádi poradíme s výběrem. Pokud byste i přesto stále váhali, jestli jsou pro vás kolečkové lyže vhodné, není nic jednoduššího než si je půjčit u vybraných prodejců

Posted in: Informace o kolečkových lyžích

Related posts