test kolečkových lyží Swix Classic Roadline C2

Kolečkové lyže Swix Classic Roadline dokážou, díky svému zdařilému designu, zaujmout hned na první pohled. Hodnocení vzhledu je sice silně subjektivní záležitostí, ale troufám si tvrdit, že kombinace různých odstínů šedé s neonově zelenou nikoho neurazí. Tyto lyže však zaujmou nejen po estetické stránce, ale i netypickým profilem šasí (nosníků). Ty jsou nejširší ve své horní části a směrem dolů (k asfaltu) se výrazně zužují. Šasi tedy v profilu připomínají trojúhelník bez „špičky“. Dalším charakteristickým znakem těchto lyží jsou stříbrné reflexní pruhy umístěné na zadních blatníčcích.

Délka šasí je u těchto lyží 790 mm, což lze považovat za spíše delší lyže. I přes svoji délku si lyže zachovaly vcelku příjemných 2 000g. Rozměry koleček jsou 67x50 mm. Použitá (běžně dodávaná) Swix kolečka patří na trhu rozhodně mezi ty nejširší.

Jak se vlastně na tomto modelu jezdí? Jako první upoutala mou pozornost lehkost, s kterou se dá na těchto lyžích plužit. Ve srovnání s levnějšími modely od značek SRB a One Way bylo brzdění znatelně účinnější. Na rovině je tedy možné se Swix Classic Roadline poměrně rychle zpomalit či zabrzdit, nicméně při jízdě z větších kopců je efektivita brzdění stále nízká. Z kopce vás však lyže „podrží“ svou dobrou ovladatelnosti, díky které můžete projíždět zatáčky v podstatě „carvingovým obloukem“. Na rovině lyže vynikají schopností dobře držet směr jízdy.

Testovaný model Swix Classic Roadline C2 byl osazen středně rychlými kolečky. Tato gumová kolečka sice působí na první pohled (roztočení) trochu „líně“, ale při jejich zatížení rozhodně pomalu nejedou. Dokonce bych tyto středně rychlá kolečka řadil spíše k těm rychlejším „středně rychlým“ kolečkům.

Lyže Swix Classic Roadline C2 patří bezesporu mezi ty dražší hliníkové modely klasických lyží. Zákazník však dostane za svoje peníze lyže, které své levnější soupeře převyšují. Tento model sice není žádnou revolucí na poli kolečkových lyží, ale značce Swix se podařilo vyrobit lyže, které dělají jízdou zase o něco málo jednodušší a pohodlnější.

Kolečkové lyže Swix Roadline C2 můžete otestovat v Testcentru ve Vysočina Areně

Posted in: Testy kolečkových lyží

Gallery

Related posts