RollerSafe - revoluce v brzdění na kolečkáčích?

RollerSafe jsou prvními kolečkovými lyžemi na světě s bezdrátově ovládanými kotoučovými brzdami, které umožňují kontrolovat rychlost při sjezdech. Celý tento systém se skládá ze tří základních částí a to páru kolečkových lyží RollerSafe, dvou bezdrátových ovladačů a mobilní aplikace.

Samotné kolce této norské firmy jsou základními parametry (délka a hmotnost) velmi podobné těm, které známe a běžně používáme. Rozdíl je v tom, že lyže RollerSafe mají u zadního kolečka vestavěné hydraulické brzdy a v přední části lyže umístěný přijímač signálu. Tento přijímač komunikuje s ovladači, které se nasazují na vrch holí. Instalace těchto ovladačů na hole probíhá podobně jako zkracování délky poutek. Vyndá se původní „klínek“ v madlu hole a místo něj se tam zasune RS ovladač. Ten na pravé holi slouží k ovládání (brzdění) pravé lyže a naopak. Intenzitu brzdění je možné upravovat dvěma způsoby. Prvním způsobem je nastavení jakési orientační (předpokládané) intenzity brzdění, která vychází z členitosti terénu a hmotnosti jezdce. Ta se nastavuje před samotnou jízdou pomocí mobilní aplikace podporující operační systém Android a iOS (Apple). Ten druhý k tomu využívá páčky umístěné na ovladačích nacházejících se na vrchu madla hole.

Baterie v bezdrátovém přijímači umístěném v přední části lyže vydrží podle výrobce cca 50 hodin provozu. Samozřejmostí je i funkce hlášení stavu nabití. Tato baterie je, však na rozdíl od těch v RS ovladačích, nabíjecí. K nabíjení baterie slouží USB kabel pomocí, kterého lze dobít řídící jednotku brzdění za přibližně 3 hod.

 

Více viz http://www.rollersafe.no

 

Posted in: Rozhovory

Gallery

Related posts