Test kolečkových lyží One Way Skate 7

Lyže One Way skate 7 mě příjemně překvapily hned při jejich prvním potěžkání, kdy jsem zjistil, že udávaná hmotnost páru činící 1280 g je opravdu velmi nízká. Ovšem teprve při jízdě si člověk plně uvědomí, jak jsou tyto lyže opravdu lehké. V kombinaci s pouze 530 mm dlouhými nosníky, což je mimochodem nejmenší povolený rozměr při závodech FIS, nejsou lyže na nohách prakticky cítit. Samotný nosník je vyroben z kvalitní odolné hliníkové slitiny. Nedílnou součástí těchto kolců jsou rovněž kvalitní blatníčky, která za mokra jistě oceníte.

Testované kolečkáče nebyly osazeny, u tohoto modelu standardně používanými černými (pomalejší) gumovými kolečky, ale kombinací bílých (rychlejších) a černých koleček. Pomalejší černá kolečka vpředu. Oba typy koleček mají shodný průměr 100 mm a šířku 24 mm.  V porovnání s tréninkovými kolci od Drlíka, které jsou běžně osazeny kolečky o rozměrech 70x30 mm či 80x28 mm, si člověk připadá najednou opravdu vysoko nad asfaltem. Na tyto, na první pohled velká a nestabilní kolečka, si však každý pokročilejší lyžař rychle zvykne, jelikož pocit z jízdy je na nich opravdu dobrý.  Lyže jedou dostatečně rychlé, takže je možné si doslova vychutnat dlouhý skluz a dopřát si tak pohodovou vyjížďku. Rychlost testovaných lyží One Way Skate 7, osazené výše uvedenými kolečky, odpovídá přibližně rychlostem dosahovaným na běžkách při přemrzlém sněhu. Bez problému tak lze jet poměrně vysokou rychlostí, která ovšem svádí ke špatnému lyžařskému postoji. Lyžař se při něm dostává vahou dozadu, stojí po celou dobu na patách a chybí tam fáze vytažení těla dopředu před samotným odpichem holí. Tento jev je možné přirovnat k jízdě v silném autě, kde Vás výraznější zrychlení doslova přitlačí do sedačky.

Během testování kolečkových lyží One Way Skate 7 jsem nenarazil na žádné nedostatky a celkově mě lyže velmi příjemně překvapily. Nicméně tyto lyže bych nedoporučil každému, protože jejich rychlost nenutí k tomu, aby se lyžař vytáhl tzv. za sněhem (dopředu). Na druhou stranu je možné rychlost kolečkových lyží korigovat typem použitých koleček.

 

Posted in: Testy kolečkových lyží

Gallery

Related posts